Informatii utile

Un cosar autorizat trebuie sa respecte procedurile impuse, sa respecte legea, sa informeze clientul asupra defectiunilor si asupra riscurilor la care se expune, daca acestea exista si sa desfasoare activitatea de coserit in conditii de siguranta.

Cum se inspecteaza un cos de fum ?

Un cos de fum trebuie verificat si pe exterior si pe interior. Trebuie verificat pe exterior pe intreg traseul lui pentru a vedea daca au aparut fisuri, daca exista vicii de constructie, daca se respecta distantele fata de elementele combustibile si fata de ferestre, daca este prevazut cu usa de curatare (ceea ce este obligatoriu!), daca respecta regimul inaltimilor, etc. In cazul in care se constata ca sunt probleme, un cosar autorizat va informa clientul despre riscurile la care se expune si va face recomandari privind remedierea problemelor aparute. Iata cateva exemple de cosuri de fum construite defectuos.

Cosul de fum se inspecteaza si pe interior, folosind camere de inspectie video sau camere digitale foto, se verifica tirajul lui si se va curata.

Cum se depoziteaza lemnele ?

Un cosar autorizat va poate invata ce fel de lemne sa utilizati  si cum sa le depozitati.

Tirajul cosului de fum

Tirajul cosului de fum este de fapt viteza de circulatie a gazelor, a fumului in interiorul cosului catre iesire, fiind influentata de:

 • inaltimea utila, distanta intre locul unde intra gazele, fumul in cos pana la iesirea din el
 • diametrul interior al cosului de fum
 • temperatura gazelor arse
 • aria sectiunii prizei de aer proaspat
 • izolatia cosului si a canalului de fum
 • amplasement (interior, exterior)
 • tipul de racordare, numarul de coturi
 • respectarea regimului de inaltimi
 • existenta unor cladiri mai inalte in jurul casei
 • zona geografica, clima
 • existenta accesoriilor din partea terminala

In cazul cand trebuie inaltat cosul de fum, pentru prelungiri nu este recomandat sa se foloseasca conducte din plastic (se topesc din cauza temperaturilor inalte), fier sau tabla neagra deoarece acestea se deterioreaza rapid. In cazul in care cosul de fum deserveste un semineu, este foarte important ca sectiunea prizei de aer proaspat sa fie cel putin egala cu sectiunea diametrului interior al cosului de fum. O foarte mare atentie trebuie acordata trecerii cosurilor de fum si a racordului dintre focar si cos, prin elementele combustibile. …..regula, la trecerea racordurilor (canalelor) prin peretii din lemn, se folosesc piese speciale fabricate din vata minerala bazaltica. Distanta dintre cosurile de fum si elementele combustibile, trebuie sa fie de 10 cm (sau distanta specificata de producator – in cazul cosurilor metalice poate fii mai mare). Acest spatiu trebuie sa fie liber, nu trebuie umplut cu alte materiale.

In urma unor studii facute de specialistii liderului european in sisteme de cosuri de fum, Schiedel, s-au constatat ca palariile si alte accesorii folosite precum si amplasarea cosului, regimul de inaltime, racordarea si diametrul canalului si a cosului de fum, poate afecta negativ tirajul natural al cosului de fum. Pentru a vedea rezultatele studiului puteti accesa acest document ce contine 3 pagini.

Cum se curata un cos de fum ?

Cosul de fum se curata cu ustensile specifice coseritului, cu scule profesionale, de regula, de jos in sus. Prin aceasta metoda, in comparatie cu metoda curatarii de sus in jos, cu bila, se evita spargerea cosului de fum si tasarea mizeriei. La sfarsit, prin usa de vizitare, cosul de fum va fi eliberat de depunerile cumulate.

O alta metoda, folosita doar in cazuri extreme, este curatarea prin ardere controlata. Pentru a reusi cu succes aceasta operatie trebuiesc indeplinite mai multe conditii. Pentru a utiliza aceasta metoda, am fost instruiti in Germania, la centrul de instruire a cosarilor, din Muhlbach (Bavaria).