• Cum curatam cosul de fum ?
  Cosul de fum, conform legislatiei, trebuie curatat de catre persoane sau firme autorizate in coserit, ce respecta procedurile impuse pentru aceasta activitate. Nu acceptati sa vi se curete cosul de fum utilizand bila !
 • Este necesara curatarea cosului de fum ?

  Contrar a ceea ce de multe ori se crede, cosul de fum se murdareste si indiferent de materialul din care este construit nu exista cosuri cu sistem de auto-curatare. Cosul de fum trebuie sa fie curatat si controlat cel putin o data pe an. Este necesara curatarea si menetanţa cosului de fum pentru:

  • Protejarea vietii si a cladirilor impotriva riscului de incendiu;
  • Pentru a preveni posibile intoxicari;
  • Reducerea consumurilor, imbunatatirea functionarii sistemului si facilitarea aprinderii combustibililor;
  • Protejarea mediului inconjurator;
  • respectarea legislatiei (Ordin 163/2007 si HG 537/2007)
 • Cos de fum ceramic sau inox ?
  A spune care dintre cele doua tipuri cos de fum inox sau ceramic, este mai bun este foarte relativ (cu toate ca pentru cele din inox opteaza mai multi, datorita vitezei de constructie si instalare). Factorul esential pentru o functionare optima a cosului de fum este gradul de izolare al acestuia, pentru a preveni pierderea de caldura la exterior si a imbunatati tirajul, evitand racirea rapida a fumurilor. Este important ca acesta sa aiba, pe cat posibil, o sectiune circulara. Important este sa nu improvizati, iar daca aveti posibilitatea cereti sfatul unui expert in domeniu.
 • Cum se poate imbunatati tirajul cosului de fum ?
  Pentru a imbunatati tirajul cosului de fum, puteti alege intre a creste in inaltime cosul sau sa cresteti diametrul sectiunii acestuia. Amandoua solutiile pot fi utile, din motive diferite. Marind inaltimea cosului de fum, creste si depresiunea statica, adica tirajul, in schimb, marind diametrul sectiunii, scad pierderile de sarcina, adica obstacolele pe care le intalneste fumul pe traiectoria de iesire.  In  termeni simpli, cresterea in inaltime conduce la cresterea presiunii (adica forta de impingere), in schimb cresterea sectiunii diminueaza obstacolele prezente pe traiectoria de iesire a fumului.
 • De ce cand deschid usa pentru a introduce lemne, iese fum ?
  Un cos de fum cu multe curbe, traiectorii orizontale si inclinatii cu unghiuri mai mari de 45°, creste in lungime si nicidecum in inaltime. Rezulta o cantitatea de aer continuta de acesta, chiar daca este mai usoara decat cea externa, cu o greutate totala care depaseste capacitatea (presiunea) de impingere a aerului extern. Daca problemele de spatiu impun prezenta curbelor sau traiectoriilor orizontale acestea vor trebui compensate cu o ulterioara prelungire in verticala a cosului (circa 1m pentru fiecare schimbare de directie, inclinatie, curba, etc.). In momentul in care deschizi usa centralei intra si o anumita cantitate de aer, iar in cazul in care cosul de fum este subdimensinat nu reuseste sa evacueze aerul in exces si iese fum din focar.
 • Tirajul excesiv afecteaza functionalitatea ?
  Un cos de fum cu un tiraj excesiv (cos de fum supradimensionat) creaza dificultati la incalzirea casei, din cauza ca un procent destul de ridicat din caldura produsa,  se pierde pe cos. In cosecinta veti avea o temperatura ridicata a fumurilor si dificultati in gestionarea focului. Chiar daca inchideti de tot gura de aer a cosului, flacara se misca incontinuu, arde, dar produce putina caldura (practic aveti mult jar in focar, dar o flacara mica). In astfel de situatii este absolut necesar sa montati regulatorul de tiraj.
 • Conditiile atmosferice influenteaza tirajul ?
  Da, conditiile atmosferice pot afecta tirajul, deoarece schimbarile meteorologice sunt intotdeauna insotite de variatii de presiune atmosferica: in zilele insorite, presiunea atmosferica faciliteaza tirajul, in zilele ploioase, joasa presiune atmosferica ingreuneaza tirajul. In schimb, zilele reci, crescand diferenta intre temperatura fumurilor si cea a aerului extern, favorizeaza tirajul. Petru a evita repercursiuni asupra sistemului d-voastra datorita acestor fluctuatii puteti monta un regulator de tiraj ce deschide sau/si inchide clapeta de admisie aer.
 • Cos de fum izolat sau neizolat ?
  Tirajul este cu atat mai bun cu cat fumurile ce parcurg cosul raman cat mai calde posibil.  Din acest motiv cosul de fum trebuie sa aiba o buna izolare termica. Un alt motiv important pentru izolarea cosului de fum este acela de a evita  ca temperatura fumurilor sa scada sub pragul de condensare (punctul de roua). Important, de asemenea, este ca acesta sa fie prevazut la baza cu un colector de condens.
 • Ce inaltime trebuie sa aiba cosul de fum ?
  In functie de puterea focarului, necesarul de tiraj si de inaltimea utila, se determina diametrul cosului de fum. Inaltimea utila este distanta dintre locul unde intra fumul in cos, pana unde iese. La dimensionarea cosului de fum trebuie sa se tina cont si de regimul inaltimilor. Un cos de fum, pentru a preveni efectul de dop, trebuie sa depaseasca coama casei cu minim 40 cm, sau aticul unei terase cu minim 1 m. Daca distanta libera, de la ultima fixare a cosului de fum de cladire este mai mare de 2 m, acesta se va asigura static prin diverse metode (sufe, corset metalic, etc). In concluzie, pentru a afla inaltimea ideala a cosului de fum, la dimensionarea lui trebuie sa se tina cont si de regimul inaltimilor.
 • Inaltimea cosului de fum depinde de altitudine ?
  In general, o instalatie plasata la nivelul marii are nevoie de un cos de fum mai scurt. La o instalatie situata in zona de munte, inaltimea cosului de fum va fi mai mare, deoarece cu cat urcam in altitudine, scade presiunea atmosferica.
 • Cosul de fum si functionarea optima a focarului.
  Cosul de fum este important pentru a avea o functionare optima a focarului. Pentru buna functionare a acestuia, trebuie sa aveti un cos de fum perfect izolat termic, cu peretii interni netezi (pentru a evita frecarea fluxului de fum cu peretii acestuia), de preferinta de sectiune trasversala circulara, adecvata puterii centralei (diametrul sectiunii cosului de fum se determina in urma dimensionarii), construit in verticala, fara curbe si schimbari repetate de directie, traiectorii orizontale, etc. Utilizati pe cat posibil un cos de fum din otel inoxidabil, cu perete dublu, prevazut cu colector de condens si usa de vizitare. Toate elementele componente ale cosului de fum trebuie sa fie bine imbinate cu coliere metalice, evitand popniturile si autofiletantele. Evitati traiectoriile orizontale.
 • Pe ce se bazeaza tirajul natural ?
  Tirajul natural este determinat de inaltimea cosului de fum si de diferenta dintre densitatea  fumurilor de combustie si cea a aerului de afara. De fapt, cu cat fumurile sunt mai calde, cu atat sunt mai putin dense, cu cat sunt mai putin dense cu atat sunt mai usoare, deci mult mai usor de ”extras” din cosul de fum de catre aerul de afara.
 • Inaltimea cosului de fum influentaza tirajul ?
  Inaltimea cosului de fum influienţeaza in mod direct presiunea camerei de combustie, in general, cu cat este mai inalt, cu atat mai mare va fi si depresiunea creata. Daca cosul de fum este prea inalt, fumurile racindu-se, pot constitui ele insele un obstacol la propria lor iesire. Este bine ca orice cos de fum sa fie bine dimensionat si sa respecte regimul inaltimilor impus de standarde.
 • Miroase urat cosul de fum ?
  Cred ca toti am avut ocazia de a simti un miros neplacut in respiratia noastra sau a altcuiva. Repiratia neplacuta este un indicator destul de bun pentru a curata dintii.
  Cu o problema asemanatoare se poate intalni si propietarii a caror cosuri de fum au o “respiratie” greoaie. Acest miros urat, greoi, este emanat de creozetul acumulat in timpul sezonului rece.
  La inceput, mirosul este similar cu mirosul umed dintr-o pestera. Caldura si umiditatea din timpul verii au tendinta de a face mirosul mai rau.
  Spre deosebire de respiratia neplacuta a unei persoane, mirosul unui cos de fum ar putea fi un indicator de probleme mari. De exemplu, acumularea de creozet care cauzeaza mirosuri neplacute, este un pericol grav de incendiu.
  Firma noastra este instruita pentru a elimina mirosul urat generat de cosul de fum, inainte de a deveni o pacoste, sau mai rau, o amenintare pentru viata si locuinta dvs.
  Cel mai bun moment este primavara si vara pentru inspectia cosului dvs, inainte de cererea mare pentru serviciile de coserit din fiecare toamna
 • Cos de fum din caramida

  Din pacate, firma noastra, nu are ca obiect de activitate constructia cosurilor de fum clasice, din caramida sau din elemente de tubulatura din tabla sau teava. Firma noastra monteaza doar sisteme profesionale de cosuri de fum. In cazul in care doriti sa construiti un cos de fum traditional este bine sa consultati un cosar autorizat pentru a vedea daca cosul de fum este bine dimensionat si bine pozitionat. Cosul de fum construit trebuie sa respecte regimul inaltimilor si sa fie prevazut cu usa de vizitare. Daca va fii utilizat pentru focare ce functioneaza cu combustibil gazos, trebuie sa fie intubat cu olane ceramice sau elemente rigide din inox. Consultati un cosar autorizat ca sa aflati de ce ! Cautand pe Google Romania dupa cuvantul “cos de fum caramida”, gasiti ceea ce doriti.

 • Cosar traditional

  Pentru a beneficia de serviciile unui cosar traditional, neautorizat, cautati pe “Google Romania” dupa cuvantul “cosar”. Evitati anunturile gen “cosar autorizat”, “firma coserit”. La aceste anunturi apar de regula firmele autorizate ce au pe site postata si autorizatia. Dorim sa atentionam beneficiarii acestor servicii ca se expun urmatoarelor riscuri:

  • prin utilizarea bilei, cosarul va poate sparge cosul de fum sau poate tasa depunerile din cos, infundandu-l mai tare
  • adeverinta eliberata poate sa nu fie recunoscuta
  • sedintele foto sau inspectia video in interiorul cosului de fum vor lipsi
  • recomandarile privind remedierile defectiunilor (daca exista) sau prevenirea riscurilor vor fii indoielnice. Pentru a face recomandari trebuie sa cunoasca atat legislatia cat si modul de functionare a unui cos de fum, regimul inaltimilor, distantele fata de elementele combustibile, configuratia cosului de fum, etc
  • curatarea efectiva a cosului de fum folosind dotari minime, neutilizand perii adecvate diametrului cosului, va fii de o calitate indoielnica.